Ryby morskie na wysoki cholesterol

yugo107 / Pixabay

Zbyt wysoki poziom cholesterolu w diecie może powodować wiele niebezpiecznych chorób, takich jak miażdżyca czy zawał. Wiele osób, które mają zbyt wysoki cholesterol od razu udają się po apteki, a prawda jest taka, że możemy go obniżyć za pomocą zmiany diety na zdrowszą! Co zmniejsza cholesterol?

Ryby morskie

Może się to wydać dziwne, bo przecież to przez tłuszcz w diecie mamy podwyższony cholesterol, ale żeby go wyleczyć powinniśmy jeść tłuste ryby morskie. Najważniejsze jest to, żeby były one bogate w kwasy tłuszczone omega-3, które sprawiają, że poziom cholesterolu się obniża. Ma on też spory wpływ na ciśnienie tętnicze krwi. Jakie ryby najlepiej jeść, kiedy mamy wysoki cholesterol? Śledzie, makrele, sardynki, węgorze, łosoś. Najlepsza z nich wszystkich będzie makrela, która ma 1, 12 procenta kwasów tłuszczowych omega-3, czyli najwięcej z wymienionych ryb. Niemniej jednak, musimy pamiętać, że ryby morskie mają dużo kalorii, więc jeśli próbujemy zrzucić zbędne kilogramy, zdecydowanie nie powinniśmy jeść ich za dużo. Jednak jeśli nie liczymy kalorii, będą one świetnym wyborem.

 

Możesz również polubić…